Hédervár megyerikumai

Hédervári BOLDOGASSZONY KÁPOLNA, benne a FEKETE MADONNA SZOBORral, valamint a kápolna előtt álló kocsányos tölgy, az ÁRPÁD FA - kulturális örökség szakterület.
A hédervári Nagyboldogasszony kápolna és a kápolnakertben álló úgynevezett "Árpád-fa" megyei és országos szinten is egyedülálló. Az Árpád fa azért, mivel Magyarország legidősebb kocsányos tölgye, a késő román - kora gót kápolna pedig azért, mert az oldalhajójában található a lorettói kápolna és fekete Madonna szobor, a mai Magyarország területén található legkorábbi lorettói kápolna. A szobornak csodatévő erőt tulajdonítanak, ám jelenleg méltatlanul elfeledett. Indokolt lenne a kegyhely népszerűsítése, a térségben lévő egyéb zarándokhelyekkel való összekapcsolása.
A jelentős vallási érték mellett egyedi természeti értéket is képvisel az együttes. A Fertő-Hanság Nemzeti Park 2003-ban egyedi tájértékké nyilvánította a Boldogasszony kápolna, Árpád fa és park együttest. Besorolása kultúrtörténeti érték: kápolna és történelmi népmondai emlékhely, valamint természeti érték: nevezetes idős fa.